name site

gerb ukr

Головна/Новини/Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19

  • Опубліковано в Новини

Станом на ранок 18 березня 2020 року в Україні було лабораторно підтверджено 14 випадків COVID-19, з них 2 летальних.

Протягом дня 17 березня до Центру громадського здоров’я надійшла 41 підозра на COVID-19 (Вінницька, 3, Дніпропетровська 5, Донецька 3, Закарпатська 3, Івано-Франківська 3, Київ 14, Миколаївська 1, Рівненська 2, Сумська 2, Тернопільська 2, Херсонська 1, Черкаська 1, Чернівецька 1). Всього з початку 2020 року надійшло 181 повідомлення про підозру на COVID-19, 14 випадків підтверджено лабораторно, Чернівецька область - 10 (1 летальний), м. Київ - 2, Київська область - 1, Житомирська 1 (1 летальний).

До вірусологічної референс-лабораторії 17 березня було доставлено 25 зразків, протестовано – 34 зразки, отримано 7 позитивних (Чернівецька область 6, Київська область 1) на COVID-19, решта мазків в роботі.

У світі було зареєстровано 198155 випадків захворювання COVID-19, з них 81 960 осіб одужали; за межами Китаю зафіксовано 117 069 випадків.

На території Європейського регіону зареєстровано 74142 випадки захворювання COVID-19 (Італія 31506, Іспанія 11178, Франція 7730, Німеччина 7156, Швейцарія 2643, Великобританія 1954, Голландія 1705, Австрія 1332, Бельгія 1243, Норвегія 1169, Швеція 1167, Данія 977, Португалія 448, Чехія 434, Греція 387, Фінляндія 319, Ізраїль 304, Ірландія 292, Словенія 275, Ісландія 225, Естонія 225, Румунія 184, Польща 156, Сан-Марино 104, Словаччина 97, Російська Федерація 93, Болгарія 81, Сербія 72, Хорватія 65, Латвія 60, Албанія 55, Угорщина 50, Білорусь 36, Грузія 34, Казахстан 33, Кіпр 33, Північна Македонія 31, Вірменія 30, Республіка Молдова 30, Азербайджан 28, Литва 25, Боснія і Герцеговина 21, Мальта 21, Люксембург 19, Узбекистан 16, Андорра 14, Україна 14, Ліхтенштейн 7, Туреччина 5, Монако 2, Святий Престол 1) та 3347 летальних випадків (загалом у світі 7954).

17 березня, Верховна Рада України ухвалила законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

Передбачається, що медпрацівникам, які задіяні на роботах з ліквідації з коронавірусу в Україні, доплачуватимуть до 200% зарплати. Також будуть здійснені доплати окремим категоріям працівників, які забезпечують основні сфери життєдіяльності.

Законом також встановлюється відповідальність за порушення санітарних норм під час поширення коронавірусної інфекції. Зокрема, для осіб, які можуть бути інфіковані COVID-19, за самовільне залишення місця обсервації (карантину) передбачена адміністративна відповідальність. А за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням буде підвищено кримінальну відповідальності.

Крім того, буде спрощено процедуру державних закупівель товарів для боротьби із коронавірусом. Зокрема буде звільнено від сплати ввізного мита та ПДВ лікарські засоби, медичні вироби та медичне обладнання, призначені для запобігання виникнення і поширення COVID-19. Ціни на товари медичного призначення та соціально значущі товари контролюватиме Кабінет Міністрів України.

Буде також запроваджено комплекс правових норм, спрямованих на захист прав фізичних та юридичних осіб під час карантину та обмежувальних заходів пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), а саме:

- можливість роботи вдома для працівників, державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування та надання за їх згодою відпустки;

- надання права власникам змінювати режими роботи органів, закладів, підприємств, установ, організацій, зокрема, щодо прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб з обов’язковим інформуванням населення про це через веб-сайти та інші комунікаційні засоби;

- заборона на скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (на період карантину та на 30 днів після його відміни);

- заборона на притягнення до адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства, які не змогли виїхати за межі України або не змогли звернутися до територіальних органів/підрозділів Державної міграційної служби України із заявою про продовження строку перебування на території України, у зв’язку із введенням карантинних заходів;

- віднесення юридичного факту введення карантину до форс-мажорних обставин;

- продовження строків отримання та надання адміністративних та інших послуг;

- низка заходів, спрямована на захист прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб, недопущення припинення надання житлових субсидій, реєстрації безробітних тощо;

- заборона на проведення органами державного нагляду планових заходів із здійснення державного контролю у сфері господарської діяльності.

ВООЗ опублікувала оновлене керівництво «Клінічне ведення тяжкої гострої респіраторної інфекції (SARI) при підозрі на захворювання COVID-19». Цей документ надає клініцистам оновлене тимчасове керівництво своєчасного, ефективного ведення пацієнтів з підозрою і підтвердженням COVID-19 Clinical management of severe acute respiratory infection when novel coronavirus (nCoV) infection is suspected.

13 березня Генеральний директор ВООЗ на брифінгу для ЗМІ по COVID-19 оголосив, що в даний час Європа стала епіцентром пандемії, де реєструється більше випадків і смертей, ніж в решті світу, за винятком Китаю. В даний час щоденно реєструється більше випадків, ніж в Китаї в розпал епідемії.

ВООЗ продовжує підтримувати країни в готовності та реагуванні. Відправлено поставки засобів індивідуального захисту в 56 країн, готується до відправлення у ще 28 країн і відправлено майже 1,5 мільйона діагностичних тестів в 120 країн.

Досвід Китаю, Республіки Корея, Сінгапуру та інших країн ясно показує, що активне тестування і відстеження контактів в поєднанні із заходами соціального дистанціювання і мобілізацією громади можуть запобігти зараженню і врятувати життя людей.

Спільно з Фондом Організації Об'єднаних Націй та Швейцарською фондом благодійності ВООЗ сьогодні запускає Фонд солідарного реагування на COVID-19, щоб дати можливість окремим особам і організаціям внести свій вклад.

Зібрані кошти будуть використані для координації дій у відповідь, для закупівлі масок, рукавичок, халатів і захисних окулярів для працівників охорони здоров'я, для закупівлі діагностичних тестів, для поліпшення епіднагляду і для інвестицій в дослідження і розробки.

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

• часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;

• під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;

• якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;

• не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Джерела з актуальною інформацією щодо випадків захворювання спричинених новим коронавірусом:

• Рекомендації ВООЗ для громадськості та професійної спільноти

• Сторінка Центру громадського здоров’я України

• Сторінка Міністерства охорони здоров'я Україна

За матеріалами МОЗ України

Our website is protected by DMC Firewall!